Contrabasles

Naast muziekmaken is lesgeven voor mij het mooiste wat er is. Je bent niet alleen met muziek en het instrument bezig maar ook met de persoon achter het instrument. Je hebt de dankbare taak om studenten bagage en zelfvertrouwen mee te geven zodat ze met veel plezier op eigen benen in het muzikale leven gaan staan. Als je een beeld wilt krijgen van de bagage die ik mijn studenten graag mee wil geven, klik dan op de onderstaande thema's met bijbehorende vragen. 

Via de studeerkamer naar het podium!

We beginnen allemaal in de studeerkamer. Daar willen we via het leren van techniek te weten komen hoe het instrument werkt, zodat we weten hoe we ons spel kunnen verbeteren. Veel dingen die je gewoon deed ga je nu bewust maken en oefenen. Je leert techniek om te weten wat je doet, maar je zult ook merken dat je gauw teveel aan techniek denkt en steeds analyseert of je het wel goed doet/deed.

Een belangrijke stap is dan ook van weten/denken over te gaan naar voelen/ervaren wat je doet. Bij deze stap breng je zoveel mogelijk de aangeleerde techniek van je hersens naar je lichaam. Daardoor kun je voelen en ervaren wat je speelt en zal je niet tijdens het spelen teveel te denken en analiseren. 

De brug van weten/denken naar voelen/ervaren is ook de brug van "studeren" naar "uitvoeren". Op het podium wil je niet blijven analiseren en bekritiseren, want dat haalt je enorm uit je spel. Op het podium wil je voelen, ervaren en open staan voor alles wat er in de muziek gebeurt. Als dat lukt geeft dat echt een geweldig gevoel van vrijheid en verbondenheid met de muziek. 


 www.snaarcontact.nl Jean-Paul Everts © 2011 